Handige reistips voor Mexico

Vliegtijd en afstand

Mexico is een groot land, maar de meest mensen gaan naar het schiereiland Yucatan en dan met name de badplaats Cancun. Wij gaan uit van deze plaats voor de vliegtijd en afstand. De vliegtijd naar Mexico ligt tussen 9,5 en 10,5 uur vliegen vanaf Schiphol. De afstand is 8.296 km vanaf Utrecht.

Verkeer en vervoer

Als je Yucatan wilt verkennen kun je dat het beste doen in een huurauto. De wegen zijn uitstekend en de benzine goedkoop, ongeveer 0,60 euro per liter. Tanken doe je bij het staatsbedrijf Pemex, waar er voor je wordt getankt. Mensen rijden redelijk netjes, zeker als je bedenkt dat je een rijbewijs gewoon koopt bij de gemeente (je hebt dus geen rijles nodig!).

De wegen zijn amper verlicht en ook de auto’s en vrachtwagens hebben soms creatieve verlichting. Met alleen kerstlampjes kom je in Nederland de weg niet op. Probeer dus zoveel mogelijk overdag te rijden.

Let daarnaast bij het rijden goed op voor drempels, soms zijn ze er ineens uit het niets of staan ze op onlogische plekken. Daarnaast heeft ieder dorp sowieso meerdere drempels. Ik raad je aan een huurauto bij een bekend bedrijf te huren.

Mijn ervaring is dat je bij een lokaal bedrijf niet de auto krijgt die je hebt gehuurd en dat je meer moet betalen dan van te voren afgesproken. Let goed op krassen of deuken en fotografeer ze. Regel dit dus van tevoren bij een betrouwbaar verhuurbedrijf, zoals bijv. Alamo.

Met een huurauto kun je veel geld besparen. De excursies zijn zeer duur en je hebt relatief weinig tijd op de plaats van bestemming. De Maya ruïnes zijn vaak heel uitgebreid en met een excursie krijg je zeker niet alles te zien. De toegangsprijzen voor de ruïnes zijn laag, 3,30 euro per persoon.

Visum

Als je minder dan negentig dagen in Yucatan verblijft, heb je geen visum nodig. Je paspoort moet nog wel ten minste zes maanden na terugkeer geldig zijn. Als je in Mexico komt krijg je een toeristenkaart, die moet je goed bewaren want als je weer teruggaat moet je deze laten zien.

Taal

De officiële landstaal van Mexico is Spaans. Dit is ook de moedertaal van ongeveer 90% van alle Mexicaanse inwoners. Zo'n 7% van de bevolking heeft een Indiaanse taal als moedertaal. Daarnaast heb je nog veel verschillende inheemse talen zoals bijvoorbeeld het Nahuatl en Yucateeks Maya.

Gelukkig spreken en begrijpen velen ook Engels en kun je je hier dus ook prima mee redden als je geen Spaans spreekt.

Valuta

De officiële munteenheid is de Mexicaanse peso. Bij de huidige dagkoers (17 augustus 2019) krijg je $0,00 pesos voor een euro. Een Mexicaanse peso is €0,00 euro. In de toeristische plaatsen kan je ook betalen met Amerikaanse dollars. Een euro is op dit moment $0,00 dollar en een dollar is €0,00 euro.

Op straat en op het vliegveld van Cancun vind je particuliere geldautomaten. Deze rekenen veel geld voor het pinnen, vaak wel 20 of 25 euro. Je kunt het beste bij een reguliere bank pinnen, hier betaal je nooit meer dan een paar euro.

Tijdsverschil

Mexico heeft meerdere tijdzones en het verschilt per regio ook weer of ze wel/niet de zomer- en wintertijd hanteren.

Tijdzones Mexico

Centraal en oost Mexico

In het midden van Mexico (Mexico-stad) en het oosten (Yucatan) is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Daarnaast gebruikt de oostkust van Yucatan (Cancun, Playa del Carmen) geen zomertijd en is het in die periode 6 uur vroeger, vergeleken met Nederland.

West Mexico

Het tijdsverschil met Nederland in west Mexico is over het algemeen 8 uur vroeger. In de provincie Sonora gebruiken ze geen zomer- en wintertijd en is het hierdoor in de zomer 9 uur vroeger.

Religie en cultuur

Het grootste gedeelte van de bevolking van Yucatan is Katholiek. Een ander groot aandeel wordt ingenomen door de protestanten. Kleinere stromingen zijn de mormonen en de zevendedagsadventisten. Slechts een klein percentage bestaat uit atheïsten en anders gelovigen.

Reisadvies

Wij krijgen vaak van reizigers de vraag of het veilig is om op vakantie naar Mexico te gaan. Logisch, gezien de vele drugsgerelateerde nieuwsberichten die we regelmatig over Mexico te horen en te zien krijgen.

Het overgrote deel van Mexico is gewoon veilig om heen te gaan als toerist. Er wordt alleen afgeraden om naar de grensstreek met de Verenigde Staten te gaan en de deelstaten Tamaulipas en Guerrero en de stad Acapulco.

Veruit de meeste Nederlanders en Belgen gaan naar het schiereiland Yucatan in Mexico. Dit is het zuidoostelijke gedeelte van Mexico met de grote badplaatsen Cancun en Playa del carmen.

Je kunt hier veilig op vakantie en rondreizen, zolang je vooral je gezonde verstand gebruikt. Draag geen opvallende sieraden of horloges en zorg dat je je geld en waardevolle bezittingen goed opgeborgen hebt.

Reisadvies Mexico

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/mexico/reizen/reisadvies

Reizen na zonsondergang

Probeer het reizen na zonsondergang zoveel mogelijk te vermijden. De kans op berovingen is dan groter, evenals de kans op een verkeersongeluk. Veel Mexicanen rijden zonder, of met minimale verlichting op de auto.

Vrouw alleen

Kijk goed uit als je als vrouw alleen reist. In Mexico gebeurt het regelmatig dat vrouwen verkracht en vermoord worden. Probeer zoveel mogelijk in gezelschap te reizen.

Drugsoorlog

Van de drugsoorlog die in Mexico woedt, zul je waarschijnlijk weinig last hebben. Zeker als je in de badplaatsen in Yucatan verblijft. De drugsoorlog  wordt vooral langs de Amerikaans grens uitgevochten, hier kun je dus beter niet naartoe reizen.

Ook in de noordelijke deelstaten en de deelstaten rondom Mexico stad vinden veel drugsafrekeningen plaats. Meestal zijn deze niet tegen burgers gericht maar er zijn al voldoende doden gevallen, zowel schuldig als onschuldig, om hier absoluut voorzichtig te zijn.

Ik las ergens een stukje over de veiligheid in Mexico en een vakantie in Cancun of Playa del carmen waarin de vergelijking werd gemaakt met de maffia in zuid Italië: in de badplaatsen in het zuidoosten van Mexico heb je evenveel last van de drugsoorlog als dat je in Nederland last hebt van de maffia in Italië, het gaat om ongeveer dezelfde afstand.

Onderweg

Reis je met het openbaar vervoer in Mexico? Dat kan, maar kies wel voor eersteklas bussen, ook als je dit iets meer kost. Er vinden regelmatig berovingen in de bussen plaats, vooral in de bussen die tussen toeristische bestemmingen rijden.

Ook op de stations en vliegvelden vinden berovingen plaats, zeker in de buurt van de geldautomaten. Mocht je dit overkomen, verzet je dan niet. Dit kan leiden tot meer geweld.

Reis je met de auto? Rij dan liever niet na zonsondergang. Kijk ook uit bij stoplichten, sporadisch worden mensen snel beroofd bij rood licht.

Eigen ervaring

Tijdens onze reis door Yucatan (in de rest van Mexico zijn we nog niet geweest) hebben we weinig hinder ondervonden. We konden zonder problemen reizen met een huurauto en hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

Door een verkeerde afslag is het ook voorgekomen dat we in het donker moesten rijden. Dat was niet zo prettig, vooral omdat de auto’s slecht verlicht zijn en je soms nauwelijks een tegenligger kunt zien.

De politie is overal duidelijk en in grote getale aanwezig, vooral in de badplaatsen. Op de toegangswegen tot Cancun en Playa del carmen heeft de politie wegversperringen opgezet waar auto’s gecontroleerd worden. Wij mochten zelf altijd doorrijden.

Volgens mij wordt er veel moeite gedaan door de Mexicaanse overheid om te zorgen dat toeristen veilig zijn en onbezorgd van hun vakantie kunnen genieten.

Vaccinaties

Als je naar Mexico gaat is het verstandig om vaccinaties te nemen. Het wordt aanbevolen om in ieder geval inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) te nemen. Daarnaast kun je een vaccinatie voor Hepatitus B en rabiës gebruiken.

Muggen en malaria

Er kunnen in Mexico muggen voorkomen die ziektes zoals dengue, chikungunya, zika en malaria overbrengen. Het is verstandig om in ieder geval Deet mee te nemen.

Elektriciteit

In Mexico is de netspanning 110 volt en heb je een Amerikaanse stekker nodig. Je kunt je eigen apparaten gebruiken, maar je hebt kans dat deze minder goed werken dan je gewend bent.

Drinkwater

Het drinkwater in Mexico kun je niet uit de kraan drinken. Koop flessen water of gebruik de flesjes water die je in je hotel kunt krijgen. Voor ijsblokjes in je drinken en zelfgemaakte waterijsjes wordt vaak kraanwater gebruikt. Neem dit dus niet als je niet zeker weet waar het van gemaakt is.

Internet en telefoon

In veel hotels, restaurants en luchthavens kun je gebruik maken van wifi. Vaak is dit gewoon gratis. In sommige stadscentra heb je ook gratis wifi hotspots.

Er is een 4G netwerk. Controleer bij je telefoonprovider wat de roamingkosten zijn.