Mooiste bezienswaardigheden in Mexico

Yaxcopoil in Merida

Yaxcopoil is een hacienda uit de zeventiende eeuw in Merida. Was ooit een van de grootste haciendas in Yucatán, maar beslaat tegenwoordig nog maar 3% van zijn oorspronkelijke grootte. Leuke manier om het oorspronkelijke leven op een hacienda te ervaren. Je kunt hier ook eten en overnachten.

Geopend van 08.00 tot 18.00 van maandag tot en met zaterdag. Zondag geopend van 09.00 tot 18.00.

Entree bedraagt 75 pesos (€0,00 euro) per persoon, kinderen onder begeleiding van een volwassene zijn gratis.

Adres: Apartado Postal No. 1, Administracion de Correos No. 4, Merida.

Puerta de Tierra in Campeche

De centrale toegangspoort van Campeche die nu geopend is voor bezoekers. Er zit ook een klein museum bij. Van donderdag tot en met zondag vind hier ’s avonds een lichtshow plaats om 20.00 uur. Je wordt hierin meegenomen naar het koloniale tijdperk van piraten en boekaniers.

Adres: gevestigd tussen calles 59 en 18.

Geopend dinsdag tot zaterdag van 08.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 21.00 en zondags van 08.00 tot 14.00 en van 20.00 tot 21.00. Show donderdag tot en met zondag om 20.00. Toegangsprijs show bedraagt 50 pesos. Adres: gevestigd tussen calles 59 en 18.

Fort van San José

Voltooid in 1792. Gebouwd op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. In de kamers zijn staan wapens tentoongesteld en schaalmodellen van boten.

Adres: Calle Francisco Morazán

Fort van San Miguel

Fort gebouwd op een heuvel aan het einde van de 18e eeuw. In dit fort is een museum met Maya kunst gevestigd.

Adres: Avenida Escénica.

Baluarte de la Soledad

Een bastion dat zijn naam ontleent aan de maagd van de eenzaamheid. Dat is een naam voor Maria die in Spaanstalige landen wordt gebruikt. Zij is de patroonheilige van zeelieden. Het is het grootste bastion in Campeche. In dit bastion is het Maya architectuur museum gevestigd.

Gevestigd aan Calle 8.

Baluarte de San Carlos

In dit bastion is een gevangenis te zien. Daarnaast is het stadsmuseum gevestigd in Baluarte de San Carlos. In het museum zie je onder andere voorwerpen uit de koloniale tijd.

Gevestigd aan Calle 8.

Casa de Cultura

Een huis helemaal in de stijl van een woning van de bovenklasse in de zeventiende tot negentiende eeuw. Hier kun je ook toeristische informatie krijgen. Van donderdag tot zondag is er ’s avonds een voorstelling om 21.30. Een kaartje voor deze voorstelling kost 100 pesos.

Grutas de loltún

Vijf kilometer ten zuiden van Oxkutzcab vind je de Loltún grotten. Deze grotten behoren tot de grootste van Mexico. De grotten strekken zich zo’n twee kilometer uit en het hoogste punt is 45 meter. De grotten worden al meer dan 10.000 jaar bewoond en in de grotten vind je prachtige schilderingen. Rondleidingen duren ongeveer een uur.

Parque natural del Flamenco Mexicano

Een nationaal park van 600 vierkante kilometer. Bestaat uit Mangrove bossen. Er leven ongeveer 200 soorten vogels maar de bekendste is de enorme populatie flamingo’s. Je kunt hier een boottour boeken door de lagune en over de Rio Esperanza waarbij je kans hebt om schildpadden, krokodillen, pelikanen en apen te zien.

Grutas de Balankanché

Als je van Chichén Itzá naar Valladolid rijd kom je na ongeveer zes kilometer bij deze grotten. De grot werd 3000 jaar geleden al door mensen gebruikt. De grot was een bron van water, vandaar dat de  Maya’s hier de regengod Chac vereerden.

Entreeprijs is 105 pesos (€0,00 euro) voor volwassenen en 6 pesos (€0,00 euro) voor kinderen. Dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00.

Parque Natural Rio Lagartos

Een natuurpark waar je onder andere flamingo’s en ibissen kunt spotten. Daarnaast leggen schildpadden leggen hun eieren op de stranden. Vanuit het vissersdorp Rio Lagartos kun je een boot huren naar het natuurpark. Ook is er een groot zoutmeer waar je heerlijk kunt drijven én je kunt insmeren met minerale modder. Een tour kost ongeveer 55 euro per boot. Er passen maximaal zes personen op een boot.

Laguna de Nichupte

Als je over de boulevard Kukulcan door de hotelzone rijd, zie je aan de ene kant de zee maar aan de andere kant van de weg bevind zich de laguna de Nichupte. Dit is een natuurgebied waar krokodillen, schildpadden, leguanen en vogels leven. Met een boot kun je een tocht van 2 tot 3 uur door de mangrove maken.

Adres: Highway Cancun – Playa del Carmen Km 31, Carretera Federal 307, Puerto Morelos.

Torugranja

Hier wordt de natuur een handje geholpen door witte schildpadden te kweken! Je kunt hier zien hoe men dat doet.

Adres: carretera Sac Bajo Km. 5, Fraccionamiento Mar Turquesa, Isla Mujeres.

Parque Nacional Arrecife Puerto Morelos

Voor de kust ligt het Puerto Morelos Rif Nationaal Park waar je prachtig kunt duiken en snorkelen en de meest exotische vissen ziet.

Je kunt verschillende trips bij verschillende organisaties boeken. Het is wel verstandig dit van te voren te doen, in het hoofdseizoen kan het te druk zijn om mee te kunnen.

El Jardin Botanico Dr. Alfredo Barrera Marin

Een botanische tuin in Puerto Morelos van maar liefst 65 hectare. Hier leven leguanen, verschillende vogelsoorten, vlinders en apen.

Parque cenote Las Mojarras

Een cenote van 65 meter wijd en 14 meter diep. Met een zipline kan je over het water en vanaf een platform kun je in het water springen.

Adres: Carretera Puerto Morelos – Central Vallarta Km. 12.5, Puerto Morelos.

Punta Sur Eco Beach Park

Het grootste natuurpark in Cozumel. Je kunt hier heerlijk op het strand liggen en de meest bijzondere vissen zien als je gaat snorkelen maar er is nog veel meer te doen! Er is hier een oude vuurtoren die je kunt beklimmen, je kunt krokodillen zien, vogels spotten en kajakken.

Adres: Carretera Costera Sur Km. 30

Reserva de la Biósfera Sian-Ka’an

Shian Ka’an is een biosfeerreservaat bij Tulum. Sinds 1986 is het een nationaal park en in 1987 is het Unesco werelderfgoed geworden. Het bestaat deels uit land (waar ook 23 Maya nederzettingen zijn gevonden) en deels uit zee, waardoor een prachtig koraalrif wordt beschermd.

In de jungle leven onder andere jaguars, poema’s, apen en krokodillen. Bij het ecologisch centrum kun je een overnachting boeken en verschillende excursies regelen, waaronder vissen, kajakken en tours door het reservaat.

Adres: Federal Road 307 Cancun – Tulum 68, Tulum

Santuario del manati

Santuario del manati ligt in de baai van Chetumal. Het bevat een van de grootste populaties Mexicaanse/Caribische zeekoeien. Op dit moment zijn er ongeveer tussen de 150 en de 200 zeekoeien. Dit dier werd door de eerste Spaanse ontdekkingsreizigers aangezien voor zeemeerminnen.

Het gebied bestaat uit zowel land als water en beschermd niet alleen de zeekoeien maar ook andere soorten als krokodillen, witte schildpadden en jaguars.

Museo Fernando García Ponce – MACAY

Dit museum bevind zich naast de kathedraal. Het is een museum voor moderne kunst en bevat kunst van lokale en nationale kunstenaars. Geopend van woensdag tot en met maandag (dinsdag gesloten) van 10.00 tot 18.00. Gratis entree.

Museo de la ciudad

Gevestigd in het oude postkantoor. Het gebouw stamt uit 1908 en sinds 2007 is hier het museum van de stad Merida gevestigd. Hier vind je mooie historische foto’s. Geopend dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 en op zaterdag en zondag van 09.00 tot en met 14.00. Gratis entree.

Museo de antropologia

Op de hoek van de paseo de Montejo en Calle 43.  Gevestigd in een gebouw uit 1911. Hier zijn ook indrukwekkende Maya spullen te bezichtigen, waaronder een jaden masker uit de heilige cenote van Chichén Itzá.

Geopend dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 17.00. Entreeprijs bedraagt 41 pesos, ongeveer €0,00 euro.

Pancho Vila Tequileria

Je kunt in dit tequila museum een rondleiding krijgen en alles leren over de productie van tequila. Aan het einde kun je zelf proeven en je hebt de kans om een fles (of meer natuurlijk) te kopen.

Museo Maya de Cancun

Het museum bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte bestaat uit ruïnes en het andere gedeelte is een museum met Maya artefacten. Daarnaast kun je de Maya kalender bezichtigen! Je kunt hier ook zien hoe de eerste bewoners van Yucatán leefden, ongeveer 11.000 jaar geleden.

Het museum is acht meter boven de grond gebouwd om het te beschermen tegen orkanen en overstromingen. De mooie sculpturen in het water bij de ingang van het gebouw zijn gemaakt door de Nederlander Jan Hendrix.

Adres: Boulevard Kukulkan Km 16, Zona Hotelera Cancun. Toegangsprijs bedraagt 57 pesos (€0,00 euro).

Museum Sensorial del Tequila

In dit tequila museum kom je alles te weten of tequila. Een rondleiding duurt ongeveer een half uur. Je kunt hier verschillende soorten tequila proeven en ze natuurlijk ook kopen.

Adres: Boulevard Kukulkan Km 12,5, Zona Hotelera Cancun.

Museo de la Isla Cozumel

In het museum van Cozumel leer je alles over de geschiedenis en de geografie van het eiland.

Adres: Avenida Rafael E. Melgar 4 Norte, Cozumel.