Beste bestemmingen in Mexico

Cancun

Strand met hotels en azuurblauwe zee in Cancun, Mexico

Als je een vakantie boekt naar Yucatán, is de kans groot dat je naar Cancun gaat. Cancun heeft ruim 500.000 inwoners. De naam Cancun komt van het Yucateek Maya woord Kaan Kun en betekend slangennest.

In de jaren zeventig ging de regering van Mexico op zoek naar een geschikte plek om een nieuw toeristenoord te beginnen en kwam uit bij Cancun.

Wat eerst een klein dorpje was groeide snel uit tot een stad waar jaarlijks 3 miljoen toeristen komen, waarvan twee derde afkomstig  uit de Verenigde Staten. In Cancun kun je je prima vermaken. Lig op een prachtig wit strand bij een azuurblauwe zee, ga shoppen in één van de vele winkelcentra of ga op stap in het bruisende nachtleven.

Meer informatie over Cancun

El Rey ruïnes

Maya Ruïnes midden in de hotelzone van Cancun! Tientallen leguanen lopen hier rond. El Rey is een relatief kleine Maya ruïne.

Adres boulevard Kukulkan Km 18, Zona Hotelera Cancun.

Isla Mujeres

Playa del Norte beach op Isla Mujeres, Mexico

Isla Mujeres ligt zes kilometer van Cancun. Je moet vanuit Cancún met een boot naar het eiland toe. De Maya’s aanbaden hier Ixchel, de godin van de vroedvrouwen, medicijnen en de maan. Het eiland wordt daarom ook wel vrouweneiland genoemd.

Toen de Spanjaarden hier kwamen in de zestiende eeuw noemden ze het eiland vrouweneiland, vanwege de vele beelden van Ixchel die ze vonden. Op het eiland kun je veel verschillende dingen doen. Isla Mujeres is ook de naam van het grootste dorp op het eiland waar je souvenirs kunt kopen en lekker kunt eten.

Vertrektijden van de boot naar Isla Mujeres

Vanuit Cancún moet je eerst naar de Embarcadero Dock, Playa Linda Pier, noordelijk van Cancún. Een taxi vanaf het busstation in Cancún hier naartoe kost ongeveer $50 pesos. Een retourkaartje kost $15 dollar. De boten vertrekken om 09:15, 10:30, 11:45, 13:15 en 16:15 uur.

Catamaran tocht

Je kunt ook met een catamaran rondom Isla Mujeres varen. Inbegrepen is een snorkeltocht bij een adembenemend rif, een buffet en gratis drankjes.

Bekijk meer informatie

Playa del Carmen

Strand met palmbomen en strandhuizen in Playa del Carmen, Mexico

Na Cancun is Playa del Carmen het grootste toeristenoord van Yucatán. Ooit was het een klein vissersdorpje maar inmiddels is het een stad met ruim 150.000 inwoners. De groei van Playa del Carmen is niet zo snel gegaan als in Cancun, waardoor veel mensen Playa del Carmen aangenamer vinden.

In Playa del Carmen vind je gebouwen met maximaal vijf verdiepingen en dus niet de gigantische torens die Cancun kenmerken. In de stad kun je naar de Nuestra Senora del Carmen kerk, een lieflijke katholieke kerk. De straat waar je de meeste restaurants en winkels vind heet 5th avenue of Quinta Avenida in het Spaans.

Vanuit Playa del Carmen gaat er ieder uur een boot naar Cozumel, een prachtig eiland.

Meer informatie over Playa del Carmen

Cozumel

Strand van Cozumel in Mexico

Cozumel is een eiland voor de kust van Playa del Carmen. Cozumel is het grootste eiland van Yucatán; het is 48 kilometer lang en 16 kilometer breed. De eerste Maya’s kwamen hier rond het jaar 300 na Christus. Net als Isla Mujeres, was ook dit eiland gewijd aan de godin Ixchel, de godin van medicijnen, vroedvrouwen en de maan. In 1518 kwamen de eerste Spanjaarden aan land. Toen in 1520 een andere expeditie Spanjaarden, besmet met de pokken, het eiland aandeed stierf het grootste gedeelte van de 10.000 Maya’s die op het eiland leefden. De overgebleven bewoners vluchtten later van het eiland vanwege de vele aanvallen van piraten die het leven onmogelijk maakte.

Tegenwoordig leeft het grootste gedeelte van de inwoners van het toerisme. Er komen jaarlijks zo’n 300.000 toeristen naar het eiland.

Op Cozumel is heel veel te zien en te doen, je kunt natuurlijk een dagje heengaan vanuit Cancun of Playa del Carmen, maar misschien kun je beter twee of drie dagen uittrekken.

San Miguel de Cozumel

Dit is de enige stad op het eiland. Het is de aanlegplaats voor veel cruiseschepen. In de stad kun je leuk winkelen en lekker eten.

San Gervasio

De Maya ruïnes van San Gervasio is de grootste Maya vindplaats op het eiland Cozumel. De ruïnes waren gewijd aan de godin van de maan, medicijnen en vroedvrouwen Ixchel. Vrouwen kwamen hier op pelgrimstocht om te bidden en om geschenken aan te bieden aan Ixchel. Een deel van wat er nog over is van San Gervasio is open voor het publiek.

Adres: Carretera Transversal Km. 7, Cozumel.

Hoe kom je in Cozumel?

Vanuit Cancun:

Vanuit Cancun kun je met het vliegtuig naar Cozumel, dagelijks vertrekken er zes vluchten van Mayair naar het eiland. Je bent er dan in twintig minuten.

Vanuit Playa del Carmen:

Vanuit Playa del Carmen kun je met een boot naar Cozumel, je bent er dan in ongeveer dertig minuten.

Campeche

Kathedraal en centrale plein in Campeche, Mexico

De hoofdstad van de gelijknamige staat. Gesticht door Francisco de Montejo in 1540 op de plaats van een oude Mayastad. Geplaagd door aanvallen van piraten door de boten die vanaf hier, beladen met goud en zilver, naar Cuba en Europa vertrokken.

In het jaar 1663 was er zo’n verschrikkelijke aanval van groepen piraten die voor de gelegenheid samen optrokken, dat werd besloten tot de bouw van stadsmuren en vestingen. Deze zijn zo goed bewaard gebleven dat ze nu op de lijst van UNESCO staan. Er zijn in totaal zeven vestingen die je kunt bezoeken.

Akumal

Groene zee schildpad eet zeegras in Akumal, Mexico

Akumal is een klein dorp ten zuiden van Playa del Carmen. Het dorpje is in 1958 (dus nog voor de ontwikkeling van Cancun en Playa del Carmen) opgericht als uitvalsbasis voor duikers. De stranden rondom Akumal zijn het domein van de soepschildpad. De schildpadden worden beschermd door het Centro Ecológico Akumal. In het broedseizoen van mei tot augustus kun je een avondrondleiding krijgen bij de broedplaatsen.

Bacalar

Huizen op palen in het water in Bacalar, Mexico

Het dorpje Bacalar is bekend om zijn prachtige lagune waar veel duikers komen. Daarnaast heeft het een oud Spaans fort, het Fuerte de San Felipe (gebouwd in 1729), dat je kunt bezoeken. Het fort is gebouwd om de bevolking te beschermen tegen de constante aanvallen van piraten. Er is ook een zeer diepe cenote, genaamd cenote Azul.

Merida

Paard en koets in Merida, Mexico

Deze koloniale stad is de hoofdstad van de deelstaat Yucatan. Er wonen ongeveer 750.000 mensen. De stad is gesticht in 1542 door de Spaanse conquistador Francisco de Montejo. De stad zelf bestond al veel langer en de  Maya naam voor deze stad is Tihó, dat betekent de plaats met de vijf tempels.

De straten van de stad zijn genummerd: even cijfers van noord naar zuid, oneven cijfers van oost naar west. Het centrum van de stad wordt gevormd door het Plaza Mayor en aan dit plein bevinden zich de kathedraal, het voormalige paleis van Montejo en het raadhuis. Op zondag zijn de straten rondom het plein gesloten en is hier een markt.

Valladolid

Kathedraal van San Gervasio in Valladolid, Mexico

Een stad met ongeveer 46.000 inwoners. In 1543 werd deze stad eerst in een lagune gebouwd, maar omdat men daar veel last had van muggen werd de stad op de huidige plaats gesticht. Hier stond eerst een Maya stad, genaamd Zaci, maar deze werd verwoest en met de stenen van de Maya gebouwen werd Valladolid gebouwd. In 1847 kwamen de Maya’s in opstand, maar deze werd uiteindelijk neergeslagen.

In Valladolid kun je het gerecht “Lomitos de Valladolid” proberen, dit is varkensvlees in een tomatensaus.