Ontdek de oude Maya steden in Mexico

Chichén Itzá

Het absolute hoogtepunt van Yucatán! Hier moet je geweest zijn. Trek voor Chichén Itzá in ieder geval een volle dag uit, als je rustig de tijd wilt hebben en alle prachtige tempels en bouwwerken goed op je wil laten inwerken kun je misschien beter in de buurt overnachten en er twee dagen voor vrij maken.

Als je in een hotel in Cancun of Playa del Carmen overnacht kun je het beste een auto huren en hier ’s ochtends vroeg naartoe rijden. Excursies zijn zeer prijzig en je krijgt niet het hele complex te zien. Vanaf Cancun is het twee uur rijden over een uitstekende tolweg. De tolweg is zo’n beetje uitgestorven, omdat deze voor de gewone Mexicaan te duur is. Je kunt ook kiezen voor de normale, gratis, weg waarbij je door talloze kleine Maya dorpjes komt.

Chichén Itzá is één van zeven nieuwe wereldwonderen, en dat is niet voor niets. Het is een enorm complex met als middelpunt El Castillo, de grote piramide. Het is nog niet bekend vanaf wanneer Chichén Itzá bewoond werd. Er is gering bewijs van menselijke nederzettingen vanaf 400 voor Christus, maar de meeste gebouwen zijn van de periode 500 na Christus tot 1000 na Christus.

In het jaar 987 na Christus werd de stad veroverd door de Tolteken, onder aanvoering van hun leider Topiltzin en hij nam de naam Quetzalcoatl aan. Quetzalcoatl was de god van wind, wijsheid, mais en het leven. Rond 1250 na Christus raakte Chichén Itzá in verval. Tegen de tijd dat de Spanjaarden kwamen in de zestiende eeuw was Chichén Itzá verlaten.

El Castillo

Dit is het bekendste gebouw van Chichén Itzá. De piramide bestaat uit vier trappen van 91 treden, plus nog een trede bovenaan maakt samen 365 treden, naar het aantal dagen in een jaar. De negen terrassen vertegenwoordigen de negen onderwerelden.

El Castillo is gebouwd op een oudere Maya piramide. Op 21 maart en 22 september elk jaar komen duizenden mensen kijken hoe schaduw slangen langs de piramide omhoog en omlaag kruipen. Zo wisten de Maya’s vroeger wanneer ze moesten zaaien en oogsten. Heel bijzonder!

Juego de Pelota

In Chichén Itzá vind je een gigantisch veld voor het meso-Amerikaanse balspel. Deze is 146 meter lang en 36 meter breed. Aan de muren hangen stenen ringen waar een rubberen bal doorheen moest worden gespeeld zonder de handen te gebruiken. Meestal werd de bal met de heupen gespeeld. Blessures kwamen veel voor omdat de bal ongeveer 5 kilo woog. Er wordt gezegd dat de verliezende partij werd geofferd.

Cenote

Net als veel andere Maya steden, is Chichén Itzá gebouwd naast een cenote. Een cenote is een verzakking in het kalksteen, gevuld met water. Water was schaars in Yucatán en een cenote verzag de bevolking van water. In de cenote zijn veel menselijke resten gevonden, mensen werden er geofferd. Mensen die het overleefden werden vereerd en zouden de toekomst kunnen voorspellen. In de cenote zijn ook verschillende artefacten gevonden, die ook geofferd werden.

Tzompantli of plataforma de los cráneos

Een plateau waarop, zoals de naam al zegt, allemaal schedels zijn afgebeeld. Menselijke hoofden werden aan dit plateau opgehangen. Erg afschrikwekkend en dat was ook het doel van het schedel plateau.

Grupo de las Mil Columnas

Aan de zuidzijde van de tempel van de krijgslieden bevinden zich tientallen zuilen waar ooit een gigantisch dak op moet hebben gezeten. De zuilen verschillen; sommigen zijn gebeeldhouwd als krijgers, sommigen hebben afbeeldingen van goden, mensen of dieren en weer andere zuilen hebben geen enkele afbeelding.

La casa colorada

Vernoemd naar de rode verf. Een goed bewaard gebouw waarin hiëroglyfen zijn afgebeeld. In dit gebouw is een datum gevonden die overeen komt met ons jaar 869 na Christus, het oudst gevonden jaartal in Chichén Itzá.

El Caracol

Een heel bijzonder gebouw, ook wel het slakkenhuis genoemd (caracol betekent slak in het Spaans). De naam komt van de trap binnenin het gebouw die in een spiraal naar boven loopt. In het dak zitten een aantal gaten vanaf waar bepaalde sterren op bepaalde tijden verschenen. Hierdoor konden priesters bepalen wanneer het tijd was om te zaaien en te oogsten en wanneer het tijd was voor bepaalde rituelen.

La iglesia

Een klein gebouw ten oosten van het nonnenhuis. Het gebouw is prachtig gedecoreerd met afbeeldingen van de regengod Chac en verschillende dieren.

Templo de los guerreros

Een hoog plateau met daarvoor rijen beelden waarop krijgers staan afgebeeld. Bovenaan de trap vind je een Chac Mool, een stenen beeld van een liggend persoon met het hoofd omhoog en een schaal op de buik. Men denkt dat de Chac Mool een rol speelde bij menselijke offers. De schaal werd gebruikt om het hart tentoon te stellen.

Chichen Itza bezoeken

Je kunt met een begeleide tour naar Chichen Itza of met eigen vervoer. Alle dagen geopend van 08.00 tot 16.30. Kinderen onder de dertien en studenten zijn gratis.

Chichén Itzá: Begeleide tour + vervoer

De makkelijkste manier om Chichén Itzá te bezoeken is via een begeleide tour. Je wordt opgehaald vanaf je hotel en weer terug gebracht.

  • Vervoer van jouw hotel in Cancún naar Chichén Itzá en terug
  • Engels- en Spaanssprekende gids voor de hele dag
  • Bezoek aan de X-cajum Cenote
  • Gratis lunchbuffet
  • Skip the line-toegang tot Chichén Itzá
  • Begeleide tour van 90 minuten + 90 minuten vrije tijd in Chichén Itzá

Bestel je kaartjes online

Chichén Itzá: Skip the line

Als je met eigen vervoer gaat dan kun je makkelijk zelf bepalen hoelang je in Chichén Itzá blijft. En met deze “skip the line” kaartjes sla je de vaak lange rijen over en kun je direct naar binnen.

Bestel je kaartjes online

Tulum

Een ontzettend indrukwekkende Mayastad is Tulum. Tulum verrijst op een twaalf meter hoge klif boven de azuurblauwe zee. De oorspronkelijke naam van de stad was Zama, dat stad van de zonsopgang betekent. Tulum richt zich naar het oosten en de zonsopgang hier moet geweldig zijn!

Op een van de beelden in de stad in een datum gevonden die correspondeert met ons jaar 564 na Christus, maar men denkt dat de stad toen nog niet bestond en dat dit beeld naar Tulum is verplaatst vanuit een andere stad. De stad kende zijn hoogtepunt tussen de elfde en de vijftiende eeuw. De stad is ommuurd en binnen de muren woonden waarschijnlijk alleen de machtige religieuze leiders en de adelklasse. De stad was klein maar toch erg belangrijk als handelspost voor de Maya wereld door zijn ligging aan de zee.

El Castillo

Het grote gebouw aan de zee was een vuurtoren. Er zitten een paar gaten in de muren waarachter een lamp geplaatst werd. Verder zijn er weinig openingen in de muren vanwege de heftige stormen die soms opkomen. Het gebouw is gebouwd op twee oudere piramides.

Tempel van de fresco’s

Een gebouw van twee lagen met op de begane grond zuilen en daarbovenop een veel kleinere kamer. Op de hoeken van het gebouw zie je afbeeldingen van de regengod Chac.

De tempel van de neerdalende god

Boven de deur zie je een afbeelding waarvan men denkt dat het de Maya god van de honing moet voorstellen, Ah Muzen Cab.

Tulum bezoeken

Bezoek de prachtige ruïnes van Tulum met een begeleide tour. Je wordt ’s ochtends vanaf je hotel opgehaald en eenmaal aangekomen bij Tulum kun je ze de lange rijen voorbij, want je krijgt direct toegang. De tour duurt zo’n 9 uur en dat is meer dan de moeite waard om alles te bewonderen. ’s Avonds wordt je weer terug gebracht naar je hotel.

  • Vervoer vanaf jouw hotel in Cancún / Riviera Maya naar Tulum en terug
  • Fast track-toegang tot Tulum
  • Begeleide tour

Boek je tickets voor Tulum online

Uxmal

Uxmal is de grootste Maya stad in de Puuc regio. De naam Uxmal betekent “drie keer gebouwd”, deze vertaling is echter niet onomstreden. De bouw van de stad begon rond 500 voor Christus en had zijn hoogtepunt tussen 850 en 950 na Christus.

Rond 1000 na Christus was de stad over zijn hoogtepunt heen en n am de bevolking af maar de stad werd niet geheel verlaten. Toen de Spanjaarden hier kwamen was de stad nog bewoond. Uxmal is goed bewaard gebleven, waardoor je als bezoeker je een goede voorstelling kan maken van een oude Mayastad.

Uxmal is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00. Entreeprijs bedraagt 182 pesos (€0,00 euro) voor een volwassene en 6 pesos (€0,00 euro) voor kinderen onder de dertien jaar.

Cuadranglo de las monjas

Een groot gebouw met 74 kamers. Men denkt dat dit een paleis was of een militaire academie maar dat is niet helemaal zeker. De Spanjaarden noemden het een klooster omdat ze het gebouw met de vele kamers op een klooster vonden lijken. Een gruwelijker verhaal is dat het gebouw gebruikt werd voor de huisvesting van mensen die geofferd zouden worden.

Juego de Pelota

Veel Maya ruïnes hebben een speelveld dat gebruikt werd voor een traditioneel balspel. Bij dit balspel moest een rubberen bal van ongeveer 5 kilo door een van de doelen (een stenen ring) aan weerszijden worden gespeeld. Hierbij mochten niet de armen of benen worden gebruikt; men speelde de bal met de heupen.  Volgens legenden werden de verliezers geofferd.

Palacio del Gobernador

Een indrukwekkend paleis van ruim 100 meter wijd dat staat op een heuvel.

Piramide del Adivino

Deze zou gebouwd zijn in één nacht door een dwerg die de zoon was van een heks. In werkelijkheid is de piramide gebouwd in vijf fasen, door verschillende generaties. Het beklimmen van deze piramide is helaas niet meer mogelijk.

Casa de las tortugas

Dit gebouw is genoemd naar de afbeeldingen van schildpadden. De schildpad werd geassocieerd met de regengod Chac. In de Puuc regio is weinig water te vinden, er zijn geen cenotes zoals op de rest van het Yucatán schiereiland. Regen zorgde in deze regio voor leven, vandaar dat de regengod op alle mogelijke manieren werd aanbeden.

El palamar

Een gebouw met negen torens die de Spanjaarden deden denken aan duiventorens.

Casa de la Vieja

Een klein gebouw, meer een ruïne. De legende zegt dat dit het huis was van de heks, de moeder van de dwerg die de piramide van de tovenaar gebouwd zou hebben.

Coba

Coba is een Mayastad midden in de jungle. Deze stad is heel oud; er woonden hier al mensen rond het jaar 100 voor Christus. De bloeiperiode van de stad was tussen 200 en 600 na Christus maar ook daarna bleef de stad belangrijk, alleen wel in mindere mate. Op het hoogtepunt van de stad woonden er zo’n 50.000 mensen. De stad strekt zich uit over 80 vierkante kilometer.

Coba is gebouwd tussen twee meren in, het Coba meer en het Macanxoc meer. Hierdoor waren de bewoners altijd verzekerd van drinkwater, ook in het droge seizoen. Dieren gebruiken de meren als drinkplaats en er zwemmen krokodillen.

De stad werd voor het eerst archeologisch onderzocht in de jaren twintig door J. Eric Thompson en zijn drie medewerkers. Ze namen de trein tot aan Valladolid en vanaf daar moesten ze uren op paarden door de jungle trekken voor ze aankwamen in Coba.

De gebouwen in Coba zijn verdeeld in verschillende groepen die een stukje uit elkaar liggen. Tussen de groepen kun je je lopend verplaatsen, je kunt een fiets huren maar je kunt je ook laten rijden in een zitje voor op een fiets. Dat laatste is leuk want dan krijg je onderweg ook informatie over Coba van de bestuurder van de fiets.

Cobá groep

Dit is de eerste groep gebouwen die je tegenkomt als je Coba binnenkomt. Het meest in het oog springende gebouw is La Iglesia, de kerk. Dit is een tempel van 25 meter hoog, waar de bomen inmiddels uit groeien en die je niet kunt beklimmen. Ook vind je hier een complex van paleizen en woongebouwen en natuurlijk een veld voor het Meso Amerikaanse balspel.

Bij dit spel streden twee teams tegen elkaar. Doel was om een rubberen bal van ongeveer vijf kilo (blessures kwamen veel voor) zonder de handen te gebruiken door een ring te spelen. Meestal werd dit gedaan met de heupen. De legende gaat dat het verliezende team werd geofferd. Hier begint ook een Sacbé (Maya weg) die 100 kilometer door de jungle naar Yaxuna leidt.

Nohoch Mul

Hier vind je het hoogste Maya gebouw in Yucatán, een tempel van 42 meter hoog gebouwd in de vroege klassieke periode (200 tot 600 na Christus). Deze tempel is waarschijnlijk gebouwd om de heilige macht van de heersers van Coba te herdenken en als laatste rustplaats voor de heersers. Je kunt deze tempel beklimmen.

Als je hoogtevrees hebt (zoals ik) raad ik je aan om zo snel mogelijk omhoog te klimmen, vooral niet naar beneden kijken! Als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht over de jungle, de meren en de andere ruïnes. Weer naar beneden gaan is doodeng, de treden zijn hoog en voor een deel afgebrokkeld. Je kunt je vast houden aan een touw maar het touw zit alleen boven vast en gaat heen en weer.

Chumuc mul

Een groep gebouwen gebouwd in de late postklassieke periode (1200 tot 1519 na Christus). Ook wel de schilderijen groep genoemd, naar de fragmenten van muurschilderingen die hier zijn gevonden. Deze gebouwen zijn gebouwd met stenen van oudere gebouwen.

Macanxoc groep

Gebouwd op een groot terras vind je hier vele sculpturen en altaren. Dit gedeelte van Coba moet zijn gebruikt voor ceremonies.

Calakmul

Een oude Mayastad diep in de jungle in de buurt van de grens met Guatemala. Wanneer de stad precies gesticht is, is onbekend. In de oudste hiëroglyfen die gevonden zijn, is een datum gevonden die overeen komt met ons jaar 541 voor Christus.

De stad was het centrum van de macht in de periode 500 tot 700 na Christus. Na het jaar 900 na Christus was de stad nog van weinig betekenis en toen de Spanjaarden kwamen was de stad bijna in zijn geheel verlaten.

De stad werd pas ontdekt in 1931, deels door zijn verborgen ligging in de jungle. De stad is gebouwd op een verhoging in een moeras. De Maya’s hebben de heuvel zelf nog meer verhoogd. Het moeras was een belangrijke waterbron en het water werd met kanalen door de stad verspreid en bewaard in reservoirs.

De grond van het moeras was erg vruchtbaar en dus handig bij het verbouwen van voedsel. De stad was erg groot; hij strekte zich uit over een gebied van 20 vierkante kilometer en er zijn tot nu toe meer dan 6250 gebouwen gevonden.

In Calakmul vind je een paar imponerende gebouwen. Er zijn meerdere piramides, paleizen en tempels.

Ek Balam

Ek Balam is een historische Maya stad op zo’n 30 kilometer rijden van Valladolid. De stad trekt een stuk minder bezoekers dan bijvoorbeeld Chichen Itza en je kunt er relatief rustig rondlopen.

De stad kende zijn hoogtepunt tussen 770 en 840 na Christus en is één van de weinige goed bewaard gebleven noordelijke steden uit die tijd. Ek Balam bestaat uit maar liefst 45 gebouwen en het meest indrukwekkende gebouw is de Acropolis, een gigantisch hoge tempel met oude winkels en gebouwen er tegenaan gebouwd. De Acropolis is prachtig gerestaureerd en je kunt deze beklimmen. In het gebouw zou de tombe van de oude heerser van Ek Balam liggen, Ukit Kan Le’k Tok.

Dzibilchaltún

Oude Maya stad die waarschijnlijk was bewoond vanaf 500 voor Christus tot de Spaanse invasie. Men schat dat hier ooit 20.000 mensen hebben gewoond. Dzibilchaltún betekent; schrijven op platte stenen.

De stad zou voortvarend zijn geworden door het delven van zout. Het bekendste gebouw is de tempel van de zeven poppen, genoemd naar de zeven poppen die werden gevonden tijdens opgravingen. De poppen zijn nu te bezichtigen in een museum in Mexico Stad.

De tempel is verbonden met de andere gebouwen in Dzibilchaltún door brede sacbeob, de kalkstenen wegen die de Maya’s hebben aangelegd. Bij de ruïnes vind je een cenote waar je heerlijk kunt zwemmen. In de stad vind je ook een oude Spaanse kerk, gebouwd in de zestiende eeuw.

Dzibilnocac

Deze Mayastad is ontdekt in 1842. De naam betekent “geschilderd gewelf.” De stad heeft een oppervlakte van slechts 1,32 vierkante kilometer waar verschillende gebouwen gevonden zijn. Er is slechts één gebouw onderzocht, gebouw A. Dit gebouw, ook wel het tempel paleis genoemd, is tussen 600 en 800 na Christus gebouwd en is 76 meter lang en 30 meter breed. Aan de oostelijke zijde van het platform staat nog één toren overeind.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00. Gratis toegang.

Edzná

Deze Mayastad was al bewoond rond 400 voor Christus en werd verlaten rond 1450 na Christus. Toen de Spanjaarden kwamen in de zestiende eeuw, was de tempel dus al lang verlaten. De reden waarom de stad is verlaten is nog steeds niet ontdekt.

Het woord Edzná betekent “huis van de Itza’s.” De meeste gebouwen zijn gebouwd tussen 600 en 1200 na Christus. In en rondom de stad zijn grote kanalen en reservoirs gebouwd om water te verspreiden en op te slaan. De stad had nauwe banden met zowel Tikal als Calakmul.

Tempel met de vijf verdiepingen

Deze piramide dankt zijn naam aan de vijf verdiepingen waaruit de tempel bestaat. De tempel is 31 meter hoog. Deze tempel is gebouwd op de plaats van een oudere tempel.

Messenplatform

Hier zijn heel veel messen gevonden die waarschijnlijk werden gebruikt bij het offeren. Dit gebouw is verdeeld in verschillende kamers die mogelijk werden gebruikt door Nobelen of priesters.

Hochob

Deze Mayastad is gebouwd op een heuvel van ongeveer dertig meter hoog die bovenop is afgevlakt om op te kunnen bouwen. Het is niet bekend wanneer deze stad is ontstaan alhoewel het mogelijk is dat dit rond het jaar 800 na Christus geweest is.

Kabáh

De één na grootste Maya stad in Puuc stijl, na Uxmal. Met Uxmal is de stad verbonden via een 18 kilometer lange Sacbe. Het grootste gebouw in Kabáh is een paleis dat dertig kamers telt. De Codz Poop is aan de westkant opgebouwd uit maskers met de beeltenis van de regengod Chac.

Kohunlich

68 kilometer ten westen van Chetumal ligt de oude Mayastad Kohunlich. De stad is erg groot, hij beslaat meer dan 200 hectare grond. De stad is ontstaan rond 200 voor Christus en bloeide tot ongeveer 1200 na Christus. De stad is bekend om zijn ingewikkelde systeem voor de opvang van water, dat bewaard werd voor de droge tijd. Het bijzonderste gebouw hier is de tempel van de maskers, links van de Akropolis op het centrale plein, waar er prachtige afbeeldingen van de zonnegod bewaard zijn gebleven.

Labna

Maya vindplaats in Puuc stijl. De Puuc stijl is bekend om zijn weelderig bewerkte stenen. Je vind hier een groot paleis met tientallen kamers.

Het paleis is verbonden met  een observatorium en een prachtig versierde toegangsport (El Arco) door sabeob, dit zijn witte wegen die alle Maya gebouwen met elkaar verbinden. Labna is gebouwd in de laat klassieke periode, er is een datum gevonden op een van de gebouwen die correspondeert met ons jaar 862.

Mayapan

Mayapan kende zijn hoogtepunt tussen circa 1200 en 1441 na Christus. Deze stad zou volgens de Chilam Balam (Maya boeken met geschriften uit vooral de 18e en 19e eeuw maar ook geschriften uit de tijd dat de Spanjaarden in Yucatán aankwamen) in 1441 zijn verwoest.

Ooit had Mayapan ongeveer 4000 gebouwen, maar door de verwoesting is daar nu niet veel meer van over.

San Gervasio

De Maya ruïnes van San Gervasio is de grootste Maya vindplaats op het eiland Cozumel. De ruïnes waren gewijd aan de godin van de maan, medicijnen en vroedvrouwen Ixchel. Vrouwen kwamen hier op pelgrimstocht om te bidden en om geschenken aan te bieden aan Ixchel. Een deel van wat er nog over is van San Gervasio is open voor het publiek.

Adres: Carretera Transversal Km. 7, Cozumel.

Sayil

Sayil is een Maya stad die zijn hoogtepunt vermoedelijk kende rond het jaar 900. De grootste bezienswaardigheid hier is het drie verdiepingen tellende paleis.

Rio Lagartos

De Maya kenden deze stad als  Holkobén en gebruikten deze stad als rust stop op weg naar Las Coloradas waar zij kostbaar zout uit het water onttrokken. Vanuit het vissersdorp Rio Lagartos kun je een boot huren naar het natuurpark waar je onder andere flamingo’s en ibissen kunt zien. Er is geen bank of pinautomaat in Rio Lagartos, als je hier een boot wilt huren neem dan voldoende geld mee.

Isla de Jaina

Een eiland ten noorden van Campeche. Dit eiland werd gebruikt als begraafplaats voor hooggeplaatste Maya’s. Het eiland zou bewoond zijn vanaf 300 na Christus tot ongeveer 1200 na Christus. Er zijn hier zo’n 20.000 graven maar tot nu toe zijn er maar 1000 onderzocht. Het eiland is beroemd om de vele figuren van klei die hier zijn gevonden.

Het eiland is helaas niet te bezoeken.